Anksioznost

Anksioznost

Svako ponekad ima osećaj nemira, strepnje, brige, straha i ovo je normalna, svakodnevna emocija. Možete se osećati ovako kada se suočite sa problemima na poslu, pre polaganja ispita, prilikom donošenja važnih odluka…

Anksiozni poremećaji su drugačiji od normalne zabrinutosti. Oni su grupa smetnji koje vas onemogućavaju da se borite sa životnim, svakodnevnim teškoćama i problemima.

Za ljude koji pate od anskioznosti strah i briga su konstantni, neprekidni, preplavljujući. Anksioznost ih parališe i dovodi u situaciju bespomoćnosti. Usled anksioznosti opadaju produktivnost i kreativnost, niži je nivo energije, kao i kvalitet života. Karakteristični simptomi su konstantan nerealan strah, nesanica (plitak, kratak san), napetost (nemogućnost opuštanja), hladni, vlažni, utrnuli dlanovi i stopala, kratak dah (plitko disanje), preskakanje srca (palpitacije), suva usta, mučnina, napeti mišići vrata, ramena i leđa, vrtoglavica.

Uz terapiju mnogi se vraćaju normalnom životnom ritmu, a životne izazove i probleme više ne doživljavaju kao nepremostivu prepreku.